請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版
查看: 3127|回復: 16

專題:天王遙和海王美智留的愛

快加入Lime 使用全部功能吧!

你需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?加入Lime

x
Lime 今期專題很令筆者興奮! 因為是關於天王遙和海王美智留(海王滿)! 她們是著名動漫"美少女戰士" 的角色,在香港90年代對同性戀相對保守的時候,能夠出現在TVB兒童節目的大銀幕前殊不簡單!筆者當年追看美少女戰士也只因她們。

適逢今年"美少女戰士"20週年,"美少女戰士"也會重製 (預家定7月播放),Lime 今期專題便回顧一下天王遙和海王美智留愛的故事吧!

如果你小時曾被誤導天王遙是男性或她們不是情侶,你現在可以知道事實真相了。天王遙120%是女性,雖然應該是一個B... (見Lime文中剪報)而天王遙和海王美智留,根據官方所言,根本是情侶。先看看原作者武內直子在1998年外國國際動漫展怎麼說:-

Q: “Sailor Uranus(天王遙)和Sailor Neptune(海王美智留)是戀人麼? 如果是,為什麼把這個寫進故事中?”

武內直子: “是的,她們是戀人。 原因在於她們能個性互補。 海王星是個擁有女人味的女孩子氣角色,而天王星擁有男孩子氣和男性 的心。在那個年紀,女孩子都有很多情緒感概(她停頓)。而相比起其他五個(戰士), 她們擁有最自由的時間(笑)。”

天王遙和海王美智留的真正關係,在 “美少女戰士S” 的時代還不是最明顯,但到了 “Stars” 真的難以否認。也許如此,TVB是沒有播Stars的,而在外國,竟然還改掉二人所有曖昧對白,擅自把二人關係改為表姊妹!!!

好了!想來大家最想便是看看二人的故事,又如何相愛吧!Lime專輯編輯了二人動畫中精選對白。還有她們的角色歌、獨白和簡介! 誠意推薦, 絕不可錯過!

全文: http://limehk.com/portal.php?mod=view&aid=508&page=1

真係好驚訝!!!
雖然知道天王遙係女人,但係真係無乜留意佢地,好想由頭再睇過

根據我N年前睇原著漫畫的理解.....

天王遙係雌雄同體. 一開場時佢的確係"男人身份", 係賽車手. 而海王係拉小提琴好叻的.

有一幕佢地疑似就來親密.....天王件恤衫係打開的(見不到兩點)...我覺得佢果時係仔

佢地從沒有明言係LOVER....但佢地D行為似....

天王應該係LUM月野兔的......有一幕講阿免等緊地場衛...天王好似風一般閃出, 有D FLIRT味, 仲講咗句"真正的王子終於出場"(即阿衛來到).....個感覺好似係佢點都比不上地球 (大家不要忘記, 成個故事係基於星球佈局...月亮守護地球.....天王海王冥王比較遠所以比較後出場...最後是果幾粒STARS) 有D SAD

咁後來天王以女人身份係殿下面前 (月亮公主...其他星只是UNDER佢....)...好難為情...阿MOON都好CONFUSED.....海王就開口解釋天王是可男可女的....從此天王就女人BODY出場.....

之後佢地收養一個小女孩(代表滅絕但我忘記了叫咩名)...只記得叫阿螢....天王已經係女人身份, 但阿螢叫佢爸爸...叫海王媽媽的...................
"鐵証如山" HAHA
"鐵証如山"

No debate is needed
You may wish to read our new feature

BTW武內直子係寶塚迷...我覺得天海祐希係真人版天王遙XDDDD
還有, 前世 遙和滿 係訂了婚夫妻,  轉世都係天生一對

有天空就有海洋,正如佢地~

百合萬歲!

p.s. 我中意外部水手4人組,最中意係冥王雪奈
Raeho 發表於 2014-5-7 00:03
"鐵証如山"

No debate is needed

唔係DEBATE, 只係我睇過漫畫嘅理解 "雌雄同體"...唔知有無人都睇過有印象XDDD (見到有人FB貼了原著漫畫, 應該比本人講野更能說服你吧 XDDD)

ANYWAY THX你貼個訪問出來
P.S 電視版係當年讀書時代必追. 繼而睇埋漫畫全套XDDDD
Natalie黑鴨 發表於 2014-5-7 00:06
還有, 前世 遙和滿 係訂了婚夫妻,  轉世都係天生一對

有天空就有海洋,正如佢地~

呢樣真係未聽過 XDDDDD

搞到我好想揾番黎睇, 但成個故事拖到咁長, 都唔知係邊度睇起. 更加冇時間...
lol 以前睇, 覺得佢地係神出鬼沒, 關係非比尋常,
但個陣仲細, 連les都唔知, 唔知佢地係lover lol 得閒要睇下先!
They are such a pretty couple...

they look perfect, and they complete each other...

it's hard to find a mate like that in life...
KanT 發表於 2014-5-7 02:55
搞到我好想揾番黎睇, 但成個故事拖到咁長, 都唔知係邊度睇起. 更加冇時間...  ...

佢地有幾集特別多戲份
美少女戰士最搶就係呢條love line, 雖然後期有可男可女既星野光x月野兔, 但性格同互動都係天王遙x美智留既好~
KanT 發表於 2014-5-7 02:55
搞到我好想揾番黎睇, 但成個故事拖到咁長, 都唔知係邊度睇起. 更加冇時間...  ...

其實淨係睇sailor moon S果輯都夠
你需要登錄後才可以回覆 登錄 | 加入Lime